در شرایطی که قیمت فولاد در کشور بر مبنای بازارهای منطقهای قیمتگذاری میشود، بهدلیل برخی ملاحظات و همچنین با لحاظ کردن نرخ دستوری ارز، برای نخستین بار قیمت محصولات طویل مانند میلگرد و تیرآهن از ورق گرم بیشتر شده است. در حالی که در بازارهای جهانی قیمت محصولات فولادی بهگونه دیگری است. با این حال در هفته آخر خرداد 64 هزار تن انواع محصول فولادی در بورس کالا مورد معامله قرار گرفت.
در کش و قوس بازارهای جهانی فولاد، هیجان بازار ارز و افزایش تقاضای فولاد در بورس کالا، برای نخستین بار قیمت محصولات طویل فولاد مانند میلگرد و تیرآهن از ورق گرم پیشی گرفت. موضوعی که حتی در بازارهای جهانی و منطقهای، محلی از اعراب ندارد. چنانچه بازارهای مناطق مختلف مورد بررسی قرار گیرند، مشخص میشود که همواره قیمت محصولات طویل مانند میلگرد از محصولات تخت کمتر بوده است. ولی در هفته گذشته قیمت میلگرد و تیرآهن از ورق گرم بیشتر شد. این نوشتار قصد ندارد صنایع و یا دولت را محکوم کند؛ ولی کشور ما تا رعایت کردن قاعده بازار فاصله بسیار زیادی دارد. در حالی که قیمت محصولات فولادی با نرخ ارز دولتی 4 هزار 200 تومانی در بورس کالا قیمتگذاری میشوند، اما نرخهای دیگری در بازار آزاد رقم میخورند و حتی خبر از صادرات کالاهای خریداری شده در بورس کالا با قیمت ارز آزاد نیز به گوش میرسد. در چنین شرایطی حتی اگر یک تولیدکننده بتواند محصول عرضه شده در بورس را خریداری کند، مشخص نیست طبق چه مکانیزمی آن را در بازار آزاد و یا در بازارهای صادراتی عرضه خواهد کرد و بهطور حتم تمامی این مسیر محل اشکال خواهد بود. بنابراین بهتر است که همه صنایع قواعد بازار بدون دستور را بپذیرند و اجازه دهند که بازار راه خود را پیدا کند.

نمودار 1 حاکی از آن است که در هفته آخر خرداد ماه و پس از پایان ماه مبارک رمضان، یعنی از 26 تا 31 خرداد ماه، حدود 64 هزار تن محصول فولاد در بورس کالا عرضه شد که در مقابل آن 89 هزار تن تقاضا وجود داشت. در این میان محصولات تخت مانند هفتههای گذشته بیشترین معاملات را بهخود اختصاص دادند. ورق سرد به میزان 18 هزار تن مورد معامله قرار گرفت. ورق گرم نیز در حدود 15 هزار تن عرضه شد و به فروش رفت؛ ورق گالوانیزه و ورق قلعاندود نیز هر یک بهترتیب به میزان 3 هزار تن و یک هزار و 300 تن مورد معامله قرار گرفتند. اما نکته قابل توجه در این بازار قیمت ورق گرم بود که 2 هزار و 702 تومان بهازای هر کیلوگرم به فروش رفت. در حالی که در مورد محصولات طویل اتفاق دیگری رخ داد. انواع میلگرد از سوی ذوب آهن و فولاد خراسان به میزان 19 هزار و 800 تن عرضه شد که در مقابل آن 38 هزار تن تقاضا وجود داشت. ضمن اینکه 6 هزار تن تیرآهن نیز در ازای 12 هزار تن تقاضا از سوی ذوب آهن عرضه شد. نکته قابل توجه در مورد قیمت محصولات طویل این است که همه آنها بیش از ورق گرم قیمت خوردند و این موضوع میتواند توازن بازار فولاد را دچار مشکل کند.
برچسب ها :
فولاد
صنعت فولاد
اخبار فولاد
اخبار صنعت فولاد
محصولات طویل
محصولات تخت
ورق گرم
ورق سرد
میلگرد
تیرآهن مبارکه
ذوب آهن
بورس کالا
معاملات فولاد
بورس کالای ایران